Home page link.
Svenska Engelska
AI - detta behöver du veta just nu.

Medan du sov: allt du behöver veta om AI just nu

Förhoppningsvis har sommaren inneburit en paus från den populära men ännu icke OS-fähiga sporten “hålla koll på AI-utvecklingen”. Men nu när höstterminen är igång är det dags att damma av tangentbordet och bli uppdaterad med hjälp av Spoons AI-lead Mikael Quick.

Publicerad

9 september 2024

Hej Mikael. Okej, först och främst: håller AI-hypen i sig med oförminskad styrka? 

– Både ja och nej.

Ja: utvecklingen fortsätter i oförminskad takt och det ploppar upp både nya tjänster och gamla som har blivit bättre nästan dagligen. 

Nej: för nu börjar alla inblandade nyktra till lite. Investerare börjar kräva vinster. Användare ser att AI kan inte lösa allt. Politiker och lagstiftare ser att det krävs mer kontroll över tekniken. AI-Jesus har lämnat byggnaden och i hans ställe har vi fått AI-Svensson.

 

Det känns som att många tröttnat på gamla goda ChatGPT och istället har haft någon sorts sommarfling med Claude. Funkar de på samma sätt, och är Claude bättre och hetare? 

– Oftast är tekniska innovationer en kapplöpning och ett maraton på samma gång. En sprinter leder stort bara för att bli upphunnen av klungan. Sen är det någon annan som gör ett utbrytningsförsök. Och så upprepas det mönstret.

– Just nu är Claude Sonnet 3.5 allas bästa kompis, speciellt de som använder AI för att programmera, men även de som bollar idéer och texter med Claude upplever att de får en mer – i brist på ett bättre ord – mänsklig respons och resultat. Samtidigt bubblar det i OpenAI-lägret och det finns tecken på att det kommer att komma uppdateringar därifrån.

– De funkar på ungefär samma sätt, men jag har länge tyckt att ChatGPT är rätt amerikansk i sitt sätt att skriva, resonera och texta, medan Claude känns mer europeisk. Kanske till och med lite mer empatisk.

 

Nu är det något år sedan AI-boomen briserade. Vad vet vi om svenskars faktiska användande av AI-tjänster nu? 

– Sverige ligger rätt långt fram i användandet av AI, om än inte i utvecklandet av den. Det finns inga svenska LLMs (Large Language Models) att tala om på samma nivå som ChatGPT/Claude. Däremot har svenska företag varit snabba att implementera tekniken. Klarnas kundtjänst drivs helt av en AI-bot till exempel.

 

Vilken tycker du är den största, reella påverkan som AI haft på samhället hittills?

– Jag tror att skepsisen över text, bilder och innehåll på internet har varit den största reella påverkan i vårt samhälle. Fake News, fast med volymen uppskruvad till nästan max.

 

Alright, vi måste snacka lite verktyg också. Största nyheterna vi missat medan vi njutit av brittsommaren? 

– Alla älskar väl en bra punktlista, så här är mina topp fem:

• Flux.1 är på väg att ersätta Midjourney som kung av text-till-bild tjänst. Inte riktigt där ännu men damn vad bra den är.

• Claude 3.5 Sonnet är grym. Alla väntar febrigt på 3.5 Opus (som är den största LLM:en från Anthropic) och 3.5 Haiku.

• OpenAI’s otäckt människolika chat-gränssnitt har börjat poppa upp hos användare. Alltså den som låter som Scarlett Johansson, kan fnissa och vara flörtig. 

• Olika modeller baserade på Meta’s OpenSource Llama 3.1 finns tillgängliga nu.

• X (fd Twitter) har uppdaterat sin Grok-AI LLM – nu med bildgenereringsmöjligheter. Men det som VERKLIGEN står ut där är att i princip ALLA säkerhetslinor är kapade. Vill du generera en bild där Barack Obama hotar Biden med en kniv? Inga problem. Musse Pigg med vapen och massa lik på marken? Grok löser det åt dig. Elon Musk har tagit ‘yttrandefriheten’ till en ny febrig nivå.

 

WORKSHOP. Är du i behov av att förbättra kunskaperna om AI inom ditt bolag eller i ditt team? Micke håller regelbundet workshops om AI för många av våra kunder – som alla har olika behov. Kontakta oss så kan vi skräddarsy en workshop för er.

 

Vill du prata AI med mig?

Medan du sov: allt du behöver veta om AI just nu

Dela på sociala medier

LinkedIn Facebook