Home page link.
Svenska Engelska

Video inom kommunikation – här är trenderna just nu

Video efterfrågas mer och mer, men vilka format och vilka plattformar gäller för 2024? Spoons panel av videoproducenter och designers tittar i sökaren och spår en högst rörlig framtid inom kommunikation.

Publicerad

19 december 2023

Den generella trenden är att video efterfrågas mer och mer inom kommunikation och marknadsföring och det kommer att hålla i sig under 2024. Men, bara för att efterfrågan är stor betyder inte det att alla uppdrag är lågt hängande frukter att plocka hem.

 

Rätt format och stil på rätt plattform

Det kommer att bli ännu viktigare att ha förståelse för hur de olika plattformarna fungerar och hur folk konsumerar video på kanalerna. Mer än någonsin kommer det vara viktigt att vara smart när man tar fram idéer till rörlig kommunikation, så att det som hämtas hem under inspelningen håller för att anpassas till olika format och stilar för att fungera optimalt på de olika plattformarna. Kunskap och planering är ledorden här.

– Att komma på nya kreativa visuella lösningar i film blir superviktigt när det mer och mer handlar om att fånga människors uppmärksamhet, jag tror alla som jobbar med film kommer få tänka ett par varv till innan man går ut och filmar. Det som kanske funkade bra förra månaden kommer inte att funka lika bra imorgon, säger Alex Lindqvist, Video Lead, Spoon Göteborg.

Korta och långa format

Vi kommer få se mer av den enklare typen av video, generella klipp eller bilder med enkla budskap i text och grafik och snabbt producerade. Det mer kvalitativa filmskapandet blir det mindre av, men ges en ännu viktigare roll när man väl beställer det. Den typen av video måste stå ut från mängden.

– Jag tror vi kommer se ännu mer av reels-format under 2024. Såklart kortformat men jag tror även att längre filmer på över minuten som engagerar målgruppen är något vi kommer att se mycket av, säger Moa Carlsson, videoproducent, Spoon Göteborg.

– Tiktok är redan nu vår nya TV och kommer troligtvis stanna där. Men jag hoppas att Youtube får en comeback, tillägger Rebecca Häggblom, designer, Spoon Stockholm.

AI blir viktigare – liksom det genuina

Panelen säger att är viktigt att hålla sig ajour med de tjänster som dyker upp på marknaden, snarare än att sticka huvudet i sanden. De flesta inom kommunikation kommer att påverkas i sina yrkesroller av AI hur man än vrider och vänder på det.

– Det finns flera fördelar med AI, jag tror att tjänster som underlättar för videoredigering kommer vi få se ännu mer av. Transkribering och undertextning och ljudtvätt är AI-tjänster som jag använder mig frekvent av i dagsläget, säger Moa.

– Jag ser också AI som ett hjälpmedel, det kan underlätta i processen och kanske kan ge dig något som du inte vill ha, men det kan ta dig vidare i processen. Så tror jag det också kommer vara under 2024. AI underlättar också när tiden är knapp. Speciellt inför pitch när vi till exempel gör ut mockups för Tiktok. Det är bra att skapa en bas med AI som man sedan kan bygga på. Men, nu med AI, där allt är så polerat, och med tanke på händelser i omvärlden, så tror jag genuinitet fortfarande är viktigt att ta i beaktande, säger Rebecca.

Framåtblick och bakåtblick

Just nu kan vi se att nostalgin till 90- och 00-talet influerat starkt under 2023 och kommer troligtvis bli större, framförallt bland generation Z, men också för en äldre generation som kan relatera. Rebecca igen:

– Varenda musikvideo som produceras nu ser ut att komma från MTV’s glansdagar. Detta i allt: setdesign, färgkorrigering samt grafik i video. Det är kul, men inte alltid. Nu i slutet av året har jag också börjat se referenser som tagits från tidigt 2010-tal och lite innan, med den odrägliga Frutiger Metro-stilen, hoppas verkligen det inte blir en trend…

Vill du prata video? Kontakta mig!

https://spoon.se/wp-content/uploads/2023/06/Spoon-Axel-Lindqvist-BW-600x664-1.png

Axel Lindqvist

Video Lead

axel.lindqvist@spoon.se +46 70 699 85 69

Dela på sociala medier

LinkedIn Facebook