Home page link.
Svenska Engelska
Människor som tittar in i datorer. Vad innebär tillgänglighetsanpassning?

Tillgänglighetsanpassning bör upp på allas agenda just nu

DOS-lagen (Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service) för offentliga verksamheter kanske du känner till? Men känner du till det europeiska tillgänglighetsdirektivet (EAA) som träder i kraft nästa år? Spoons Daniel Persson reder ut vad du behöver ha koll på:

Publicerad

25 oktober 2024

Webbplatser och appar som ges ut av offentliga verksamheter i Sverige ska enligt lag vara anpassade så att de blir tillgängliga för användare som har funktionsnedsättning. Personer med synnedsättning, hörselnedsättning eller andra funktionsnedsättningar ska kunna ta del av innehållet på en offentlig sajt. Snart gäller detta krav också för vissa privata företags webbplatser och appar. 

 

Vad innebär tillgänglighetsanpassning på sajt?

Att tillgänglighetsanpassa kan innebära att bilder på en webbplats ska ha med så kallad Alt-text där bilder beskrivs tydligt, klarspråk, diagram och tabeller bör förenklas, tillräcklig kontrast och om man har nedsatt syn, ska man kunna få innehållet på sajten uppläst av en skärmuppläsare. 

Vad är tillgänglighetsdirektivet och varför behövs det?

Det europeiska tillgänglighetsdirektivet (EAA) som träder i kraft 2025 utvidgar kraven till att gälla även vissa företag inom privat sektor. Företag inom e-handel, banktjänster, mediatjänster och transportsektorn måste anpassa sina digitala plattformar så att ingen utesluts från viktiga tjänster.

Direktivet syftar till att motverka digitalt utanförskap. Exempel på anpassningar inkluderar:

  • Klarspråk: Texter skrivna så att alla kan förstå dem, oavsett bakgrund eller förmågor.
  • Undertexter: Videor ska ha undertexter för att göra innehåll tillgängligt för personer med hörselnedsättningar.
  • Syntolkning: Videoinnehåll ska ha syntolkning där visuella händelser beskrivs för personer med synnedsättningar.

Varför behöver detta vara på agendan nu?

Det är snart 2025 och lagen träder då i kraft. Det är inte bara en fråga om juridik – det är också en bra chans att förbättra kundupplevelsen på sajten, att nå fler användare och också stärka sitt varumärke. En tillgänglighetsanpassad sajt är enklare och mer lättnavigerad, vilket ökar användarvänligheten. Och det i sin tur uppskattas av Google som kan belöna dig med ökad synlighet. 

20 % av befolkningen har en funktionsnedsättning

Tillgänglighetsanpassning berör fler än man tror. Visste du att omkring 20% av Sveriges befolkning har någon form av funktionsnedsättning som kräver anpassade lösningar? Det innebär att var femte person potentiellt står utanför när tillgängligheten brister. Det nya EU-direktivet innebär en inkluderande digital lösning som skapar ett rättvist och mer jämlikt samhälle. 

 

BEHÖVER DU HJÄLP? Vi på Spoon arbetar redan i dag med att tillgänglighetsanpassa webbmaterial, videos och dokument som PDF:er, presentationer och Word-dokument för flera av våra kunder. Behöver du hjälp att anpassa ditt material – hör av dig så kan vi skapa en plan. 

Kontakta mig om du behöver hjälp!

https://spoon.se/wp-content/uploads/2023/08/danielP.jpg

Daniel Persson

Distribution & Video Support

daniel.persson@spoon.se +46 73 513 81 96

Dela på sociala medier

LinkedIn Facebook